RSS

Rein Veidemann “101 Eesti kirjandusteost”

26 sept.

Kirjastaja kirjutab: Rein Veidemann on valinud rikkast Eesti kirjandusest välja 101 teksti, mis tema hinnangu kohaselt moodustavad selle telje, mille ümber on kujunenud Eesti kirjanduse identiteet. Võimalik, et kirjanduse hindamisel on lugeja pilk ja lugeja maitse määravam kui mõnes muus valdkonnas ning seda valikut saab võtta ka kui ühe lugeja koostatud väärtteoste nimekirja. Rein Veidemann pole aga muidugi niisama lihtsalt lugeja, vaid Eesti kirjanduse õppejõud ning kahtlemata lisab see tema valikule kaalu, sest ta on hinnanud valitud teoseid nii oma aja konteksti kui ka nende ajas kestvust silmas pidades. Samal ajal kutsub igasugune valik lugejaid endaga vaidlema ning küllap juhtub see ka käesoleva raamatu puhul. Igal juhul ärgitab see kaasa mõtlema ning võib-olla ka mõnda teost taas riiulilt võtma ja üle lugema. Varrak, 2011, Sari “101 Eesti…”
Nimekiri teostest ja mõned näited

Esmalt tekkis kohe nö sportlik huvi, et kui mitut neist olen ise lugenud… selgus, et mitte ülearu paljusid…vaid ligikaudu neljandikku mainitutest. Samas tuleb tunnistada, et kohati polnudki see arvestuse tegemine nii lihtne. Mõnel juhul seetõttu, et ammused lugemised pole enam nii selgelt meeles. Pole enam kindel, kas sisu tuleb tuttav ette seetõttu, et koolitunnis sai autori loominguga tutvutud või lugesin kaanest kaaneni läbi ka teose enda? Nii leidub siin mitmeid teoseid, mis oma olemuselt on tuttavad, kuid tegelikult ma neid lugenud pole…
Ilmselt pole kuigi üllatav, et kõige enam on autor esile tõstnud A.H.Tammsaare ja Jaan Krossi teoseid (mõlemalt 4), kolme teosega järgnevad: E. Vilde, P-E Rummo, M.Unt, O.Luts. Nendest olen kõiki nimekirja jõudnud teoseid lugenud Tammsaarelt ja Undilt. Teistega on lugu kehvem.
Nimekirjas on esile toodud nii romaane, luulekogusid kui ka üksikuid luuletusi. Viimaste hulgas on mitmeid, mis on tuntuks saanud lauluna – laulupidude hitid Mu isamaa on minu arm (Lydia Koidula) ja Ta lendab mesipuu poole (Juhan Liiv) ;  huvitavamate leidudena – Üks veski seisab vete pääl (Hando Runnel) ja Vana mehe laul (Juhan Viiding)
ja kõige suurema üllatajana Öösinine taevas (Arvi Siig):

Teised arvavad:
Klassikaraadio saade „Uus raamat“ (23.09.11)
Veidemann üllitas oma arusaama Eesti kirjandusest (ETV, Saade OP! 13.09.11)
Õhtulehe raamatublogi
Intervjuu autoriga
Veidemann’s list sai kaante vahele (PM, 9.08.11)

 
Lisa kommentaar

Kirjutas &emdash; 26/09/2011 toll loetud teosed, rein veidemann

 

Sildid: , , , ,

Lisa kommentaar